18 Mart 2012 Pazar

KERVANSARAY BULUŞMASI 2010-2011

Kökleri tarih öncesine dayanan Malatya kentinin güzide ilçesi Battalgazi, sanat ve kültür adına yapılabilecek hemen hemen her türlü etkinliği 2010 ve 2011 de düzenlediği 3. ve 4. Kervansaray buluşmalarında gerçekleştirdi. Sanatın farklı dallarında gerçekleştirilen sergi ve çalıştaylar, yöre halkı tarafından ilgiyle izlenirken, farklı sanatçıların tanışma ve kaynaşmalarına da vesile oldu. Eski dostlar yeniden buluştu, özlemler giderildi. Yörenin tarihi ve coğrafi zenginliği, düzenlenen geziler eşliğinde yerinde izlendi, Nemrut'ta gündoğumu yaşandı, köy sofralarından farklı lezzetler yudumandı. Kültürel anlamdaki zenginlik, etkinliğin açılış günü düzenlenen görsel şölenlerle devam etti. Çok ortaklı ve üniversite destekli bir proje sonucunda gerçekleşen böylesi zengin içerikli bir organizasyonda yaşanabilecek tüm güzellikler, katılımcılarla birlikte yaşandı. Bu tip etkinliklerin ilham verici olması adına, diğer üniversite ve kentlerce de düzenlenmesi gerektiği gerçeği, kanaatimce yeterince vurgulandı. Her yöre kendine has özellikleriyle ele alınmalı, değerleri korunarak sahip çıkılmalıdır. Ancak böylesi girişimlerle, bu günlerimizi torunlarımıza sağlıklı bir biçimde aktarabiliriz.
Bir seramikçi olarak görüşüm Anadolu'nun, bütünüyle bizlere ilham kaynağı olduğudur. Bünyesinde barındırdığı antik kentleri ve bu kentlerde yaşayınlara ait her türlü seramik, bizler için en değerli hazinelerden dahi önemli ve değerlidir. Zanaat ve teknolojiyi bünyesinde barındıran belki de tek sanat dalı olan seramik, kendi alanında hayatın her alanına nüfuz etmiş bulunmaktadır. Soframızdaki tabaktan, uzay mekiklerinin zırhlarına dek kullanım alanı bulan seramik, bu etkinlikte sanat seramiği olarak iki ve üç boyutlu sanat nesnesi olarak yer aldı. Farklı sanatçıların elinde farklı anlayışlarla şekil bulan kilin doğsı gereği, ateşle birleşip ruhuna kavuşan seramik, binlerce yıl öncesinden günümüze dek değişime uğramadan ulaşabildi ve gelecek yüzyıllara da bu sergi ile farklı mesajlar iletti.
Malatyalı çocuklar kili çok sevdiler. Etkinlik kapsamında seramik çamuru ile çalışma olanağı yaratıldı. Kendi başlarına farklı ve şaşırtıcı biçimler şekillendirdiler. Kim bilir ileride belki bir kaçı seramikçi olmayı ekilen bu tohumlar sonrası başarabilir.

Etkinliğe 2010 yılında katılan seramikçiler:

Doç. Kaan CANDURAN (Erciyes Üniversitesi)
Yrd.Doç. M. Fatih KARAGÜL (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi)
Öğrt. Grv.Emre FEYZOĞLU (Hacettepe Üniversitesi)
Öğrt.Grv. Hasan BAŞKIRKAN (Anadolu Üniversitesi)
Öğrt.Grv. M. Berrin Kayman KARAGÜL (Çanakkale 18 Mart Ün.)
Öğrt.Grv.Ensar TAÇYILDIZ (Anadolu Üniversitesi)
Arş. Grv. Yeşim ZÜMRÜT (Mimar sinan Üniversitesi)
Arş. Grv. Ayşe KURŞUNCU (Mimar sinan Üniversitesi)
Didem AKDEMİR (Dokuz Eylül Üniversitesi)
Abdullah ÖZER- Çömlekçi (Nevşehir-Avanos)
Tayfun KÜÇÜKCAN (Nevşehir-Avanos)
Nilgün SALMANER (Nevşehir-Avanos)

Etkinliğe 2011 yılında katılan seramikçiler:

Abdullah Erhan ÖZER - AVANOS
Alexsanders DENFİ - ABD
Atilla Cengiz KILIÇ - Dokuz Eylül Üniversitesi İZMİR
Berrin KARAGÜL - Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
Candan GÜNGÖR - Dokuz Eylül Üniversitesi İZMİR
Emet Egemen ASLAN - Selçuk Üniversitesi KONYA
Ensar TAÇYILDIZ - Anadolu Üniversitesi Porsuk MYO ESKİŞEHİR
Elif AĞATEKİN - Bilecik Üniversitesi BİLECİK
Fatih KARAGÜL - Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
Fazıl ERCAN - İnönü Üniversitesi MALATYA
H.Serdar MUTLU - İnönü Üniversitesi MALATYA
Hüseyin ÖZÇELİK - Hacettepe Ünvversitesi ANKARA
İlja HOLESOVSKY - SLOVAKYA
Kaan CANDURAN - Erciyes Üniversitesi KAYSERİ
Kadir SEVİM - Bozüyük MYO BİLECİK
Knipe ALEXANDRIA- ABD
Vedat KAÇAR - Dokuz Eylül Üniversitesi İZMİR
Yunus YILMAZER - Osmaniye Korkutata Ünvversitesi