10 Ocak 2013 Perşembe

GÖKTÜRK SERAMİKLERİ




Mayhan Uul Kurganında yapılan kazılar sonrasında 45 adet seramik heykelcik bulundu. Göktürk yöneticilerinden birine ait olduğu anlaşılan kurganda 7.yy.a ait Bizans sikkelerinin de bulunmuş olması, mezarı ve içindeki buluntuları da 7.yy.a tarihlendirmekte. 200 yıl hüküm süren Göktürk sanatına ait bu seramikler, biçim ve dekorlarda kullanılan renkler açısından önem arzetmekte. Kadın ve erkek figürleri, müzisyen, süvari, deve, at, köpek ve tanımlanamayan hayvanlardan oluşan figürlerdeki detaylar ilgi çekici. Moğolistan sınırları içerisinde bulunan, 4 m. yüksekliğinde, 34x36 m.çapındaki bu kurgan, Orta Moğolistan'da başkent Ulan Bator'un 210 km. batısında yer almakta. Konu ile ilgili detaylı bilgiler Atlas Dergisi  Ocak 2013 sayısında, 62-76. sayfalarda yer almakta. 

7 Ocak 2013 Pazartesi

REDDOT DESIGN ÖDÜLLÜ KLOZET

Seramik sektöründen ilginç bir haber daha. "58 ülkeden 1800 firmanın 4 bin 515 ürünle katıldığı ‘reddot design’ uluslararası tasarım yarışmasında ürün tasarımı dalında büyük ödülü Güral VİT'in alaturka ve alafranga tuvaleti bir araya getirdiği 'WC Health' isimli ürünü kazandı. 


‘WC Health klozet’ günlük yaşamda kullanılan klozetlerde hayatı kolaylaştıran bazı değişiklikler yaparak en uygun anatomik pozisyonu bulmayı hedefledi ve çömelme duruş şeklini klozet sistemine taşıdı..."