24 Aralık 2013 Salı

Ezine Çömlek Peyniri



Çanakkale Cuma pazarında iki ayrı yerde çömlek peyniri satılmakta. İlk gördüğüm örnek kaliteli koyun sütünden imal edilmiş olan çömlek peyniri. Ulaş peynircilik'ten Soner Ulaş'tan kısa bilgiler aldım. Depme çömlek tulumu adıyla üretilen ve nisan- mayıs aylarında çömleklere basılan bu peynirler, ancak eylül ayından sonra satışa sunulabiliyormuş. En azından 5 ay dinleniyor çömlekte. Böylece hem suyun fazlası uzaklaşmış oluyor hem de peynir daha aromatik bir lezzete kavuşuyor. Fotoğraftaki örnek çömleği ile birlikte 18 Kg. civarında gelmekte. Ezine Yavaşlar köyünde üretilen bu peynirlerin kullanıldığı çömleklerin astar dekorlu eski Akköy çömlekleri olduğunu fark edince fotoğrafını çekmeden edemedim. Ne güzel ki az da olsa seramiklerin böylesi bir alanda kullanılmaya devam ettiğini görebilmek mutluluk verici.







Diğer satıcı ise Suzan Canvermez. Ezine'nin Çetmi köyünde hem keçi  hem de koyun sütü kullanarak iki ayrı tipte çömlek peyniri üretmekte. Mayıs ayında ürettiği peynirleri en az 6 ay dinlendirdikten sonra kilosunu 25 TL. den satmakta. Suzan hanım aslen salt peynir üreticisi olmadığından tezgahında farklı ürünler bulabilmek de mümkün. Kişisel olarak keçi sütü kullanıldığında, lezzeti damakta daha yoğun bir tat bırakmakta. Bu nedenle kişisel olarak ben keçi sütünden üretileni tercih etmekteyim. Peynirleri saklamakta olduğu çift kulplu çömlekler yaklaşık 12 Kg. ürün kapasiteli.
 




Bu tür peyniri ilk kez 1995 yılında Avanos pazarından satın almıştım. Son gidişimde tekrar satın alma şansına kavuştuğum için ayrıca sevinmiştim. Yalnız Çanakkale üretimleri ile aralarında belirgin bir fark var. Burada peyniri çömlekte daha uzun süre bekletildiğini sanıyorum çünkü lezzeti daha konsantre, neredeyse Rokfor peyniri ayarında bir kalite söz konusu. Son olarak denememmiş olanlar varsa mutlaka bu tür peyniri denemelerini öneririm.