18 Haziran 2025 Çarşamba

SERAMİK VE GASTRONOMİ DENEMESİ

Antik mutfak

Antik geçmişi Neolitik döneme dek giden Çanakkale, özellikle Akdeniz tipi beslenmeye uygun gıdaları ile sağlıklı beslenmeye uygun ürünlerin yetiştiği bir kenttir. Roma çağında kaleme alınan ve bilinen tariflerin güncel ve yerel malzemelerle uyarlamalarının gerçekleştirildiği bu menüyü farklı kılan, bu yemeklerin herhangi bir restoranda bulunamıyor oluşu ve tüm yemeklerin özgün ve sanatsal seramiklerde sunuluyor oluşudur. Seramiklerde kullanılan esin kaynakları da yine antik çağ seramikleridir.

Moeetum (Sarımsaklı peynir) korkaklara göre bir yemek değil! Görünüşüne bakılırsa tarif keçi peyniri ve çok miktarda sarımsak içermekte. Oldukça çarpıcı bir karışım olduğu kesin, ancak taze bir dilim ekmek ve birkaç zeytinle damakta nasıl bir damak tat bırakacağını da denemeden olmaz.

Zeytin mezesi rezene, kişniş, nane ile hazırlanan özel bir sosta marine edilen, leziz zeytinlerdir.

Kara buğdaylı Kykeon (Bulamaç) Yunanca 'karıştırmak, calkalamak” kelimesinden gelir, su ve arpadan (bazen nane veya kekikle tatlandırılır) oluşan Kykeon, en çok Eleusis şehrindeki Demeter Ayinleri'nde kullanımıyla ünlüdür; burada inisiyeler tarafından ölüm ve yeniden doğuşun gizemini deneyimlemek için kullanılırdı ve bu ritüel Eleusis Gizemleri olarak bilinirdi. Buradaki arpa yerine, karabuğday kullanılan kimyonlu versiyonudur.

Kişnişli balık, galeta ununa bulanarak kızartılan balığın, havanda dövülmüş kişnişe bulunarak, fırında pişirilmiş halidir denebilir. Kılçıksız fileto levrek kullanılarak pişen balık, bir parça beyaz sirke ile lezzetlendirilirse, gerçek tadına ulaşır.

Ballı karides, anik Troas (Çanakkale, Biga yarımadası) için en makbulü tabi ki Karabiga karidesi ile yapılanıdır. Garum (antik balık sosu), zeytinyağı ve halis bal ile hazırlanıp pişen sosla servis edilir.

Libum, bir tür peynirli tatlı kek olup seramik kapaklı bir kapta, defne yaprakları üzerinde pişer, bal ile lezzetlendirilir.

Passum, en az 3 gün boyunca kuru üzüm ile zenginleştirilmiş, bir tür üzüm suyundan üretilen fermente, antik bir içecektir.

Karabuğday ekmeği, arpa yerine karabuğday kullanılan bir tür mayasız ekmektir.

Gelibolu Gastronomi Derneği desteğiyle Atıf Bay Çiftliğinde gerçekleştirilen bu menü, gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığı olan kişiler için tamamen uygundur. Menüde zeytinyağı haricinde hiçbir yağ kullanılmamaktadır. Alerjen uyarısı karides, nadiren rezene, çok nadiren bal, üzüm, kimyon, nane ve kişniş için geçerlidir. 

Menüye, kullanılacak olan seramikler de dahildir. Katılımcılar yemeklerini bitirdikten sonra, kullandıkları özgün seramiklerin tümüne sahip olacaklardır.