28 Kasım 2016 Pazartesi

TABAKLAR KÖYÜ SERAMİKLERİ

Tabaklar Köyü, günümüzde Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı  terk edilmiş bir köydür. Köyde, zamanında palamutçuluk paralelinde, tabakçılık faaliyetleri gerçekleştirildiğinden, daha önceleri "Tabbağları" adıyla anıldığı rivayet edilmektedir. Köye kayıtlı bir kaç hane olsa da daimi, yaşayan tek kişi köy muhtarıdır. Son yıllarda, köyün doğallığının etkisiyle, duyarlı insanlarca köy mimarisinin korunup yaşatılabilmesi amacıyla, bir takım girişimler başlatılmıştır. Bu süreçte köyde varlığı tespit edilen seramiklerin dikkat çekici olması üzerine,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından Fatih Karagül başkanlığında Berrin Kayman ve Uğur Bülbül'ün içinde yer aldığı ekip ile SHD-2017-1296 numara ile desteklenmiş ve projeye ait ilk çıktı JOA 2017-4 sayısında makale olarak yayınlanmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda, geleneksel Çanakkale seramiklerinin sırlı ve sırsız örneklerinin varlığı saptanmıştır. Özellikle sırlı seramikler adına ilgi çekici örnekler bulunmuştur. Sırsız Akköy testilerinin çok sayıdaki varlığı da, Akköy ile seramik anlamında bağları olduğunun göstergesidir.

Bir diğer seramik grubu ise büyük boyutlu küplerdir. Batı Anadolu kıyılarında zeytincilik faaaliyetleri sonucu elde edilen zeytinyağlarının depolanması amacıyla sıklıkla kullanılan küpler, Tabaklar'da da kullanılmıştır. Bunlardan küplerin iç yüzeyleri sırlı ve sırsız olanları saptanmıştır. Bu örneklerin bir kısmının, bir dönem yoğun olarak Midilli adasından ithal edildikleri bilinmektedir. Aşağıda yer alan küpler ve Akköy testileri, sağlam durumda olan bir kısım örnektir.

İlgili makaleye buradan ulaşılabilir.




Fotoğraflar: Fatih Karagül arşivi.
Metin ve fotoğraflar kaynak gösterilmeden kullanılamaz.