14 Kasım 2018 Çarşamba

MÜZAYEDELERDE ÇANAKKALE SERAMİKLERİ

19 Yüzyıl üretimi ve 39 cm. yüksekliğindeki bir at başlı testi, 20 Kasım 2018 tarihinde kapanacak olan  Pera Mezat sayfasında  satılmakta. Kahverengi sırlı olan bu örnek hatasız durumda görülüyor. Sır üstünde kırmızı soğuk boya ile gerçekleştirilen fırça dekorları görülebilmekte.  Son dönemlerde internet müzayedelerinde sıklıkla görmeye başladığım orta kalite üstü geleneksel Çanakkale Seramiklerinin fiyatları artış göstermekte. Piyasa dalgalanmalarını dövize bağlı olarak kontrol edebilmek için fiyat karşılıklarını döviz cinsinden de yazarak, değişimleri takip edebilmeyi umuyorum.
14 Kasım 2018, Açılış Fiyatı: 1600 TL (260 €, 293 $)



Beyaz Müzayede firmasının Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlediği etkinlikte, 17 parça Çanakkale seramiği yer almıştır. Aşağıda fotoğrafı yer alan ördek başlı testi örnek olması için seçilmiştir. Müzayede kataloğunda pdf olarak internetteki kurumsal sayfadan ulaşılabilir ve katalogdaki eser hakkındaki bilgiler alıntı olarak şöyledir: "ÇANAKKALE SERAMİK TESTİ, 19. Yüzyıl, Şişkin gövdeli, uzun boyunlu, burgulu kulplu, kırmızı seramik hamurundan imal edilmiş, krem rengi astarlı, şeffaf sırlı, sır altı yeşil sır akıtmalı, altın yaldızla floral motiflerle bezenmiş Çanakkale testi. 34 x 20 x 19 cm."
10 Mayıs 2015, Açılış fiyatı: 1.800 TL (620 €)

Beyaz Müzayede firmasının Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlediği etkinlikte, 7 parça Çanakkale seramiği yer almıştır. Aşağıda fotoğrafı yer alan ördek başlı testi örnek olması için seçilmiştir. Müzayede kataloğunda pdf olarak internetteki kurumsal sayfadan ulaşılabilir ve katalogdaki eser hakkındaki bilgiler alıntı olarak şöyledir: "ÇANAKKALE TESTİ 19. Yüzyıl, Kırmızı hamurlu, yeşil renk sırlı, şişkin gövdeli, uzun boyunlu, dışa dönük ağızlı ve sarmal kulplu Çanakkale testi. Gövde üzeri, kabartma rozet motifleri ile dekorludur. 33 x 10,5 cm. "
13 Aralık 2014, Açılış fiyatı: 1.000 TL (365 €)




Bir başka müzayede, Özbilenler Firmasının İstanbul'da bir otelde düzenlediği etkinlik. Web sayfasında bilgiler paylaşılmış durumda.
Eser bilgileri ise alıntı olarak şöyle: "Kırmızı hamurlu, şeffaf sır atlında zümrüt yeşili ve kahverengi sırlıdır. Halka dipli, armudi gövdeli, dar boyunlu, burma kulpludurlar. Yeşil renkli testinin ağız kısmı kuş başı şeklindeyken, kahverengi testi gaga ağız yapısına sahiptir. Kuşun başında üçgen bir açıklık, emzik kısmında delik bulunmaktadır. Gövde ve boyunlarının ön yüzü barbutin tekniği ile kuş figürü, rozet çiçekleri, yaprak ve bitkisel kıvrımlarla süslüdür. Motiflerin sır üstü kahverengi ve beyaz dal ve yapraklarla bezelidir. Yükseklik: 34 cm - 36 cm."
02 Aralık 2012, Açılış fiyatı: 1.500 TL (660 €)
Atbaşlı testi için is şu bilgiler paylaşılmış: "Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, yastık tabanlı, düz kulplu,Truva atı başlıdır. Sır altına mangan moru barbutintekniği ile yapılmış desenlerle bezelidir, gövdeyeaplike iki adet çiçekliği, ortasında da aplike aynalımadalyon merkezi kartal motiflidir, alt kısmına stilizeçiçek oturtulmuştur. Yükseklik: 47 cm." 
02 Aralık 2012, Açılış fiyatı: 1.250 TL (550 €)


Kaynaklar: