Prof.Ateş Arcasoy'un derslerinde kullandığını tahmin ettiğimiz etüdlük seramik kırıkları, fragman olarak adlandırılırlar. Kendisine ait arşivden, el yazısı ile etiketleyerek kutuladığı haliyle bize intikal eden parçaları aşağıda paylaşıyoruz.
Sır üstü bezeme örneklerdeki zengin çeşitlilik göze çarpmakta. Altın yaldız, dekal, fırça dekor uygulamalar akçini ve porselen yüzeylerde yer alıyor. Özellikle Avrupa kökenli porselenlerde kullanılan dekal, çok yumuşak bir görsel etki sağlamakta. Tek mayolika örnek ise, renklerin birbirlerine yumuşak geçişi ile, başarılı bir çalışma.
Sıraltı, sır üstü ve mayolika örneklerden oluşan seramik kırıkları arasında yer alan 3 farklı orjinal İznik çinisi de yer almakta. Çini parçalardan kalın olan ikisi tarihsiz, incesi için 16. yüzyıl ibaresi kurşun kalemle ve el yazısı ile yazılmış. Çini karoların kırıklarından, kalınlıklarının farklılığı algılayabilmek için birlikte fotoğraflamaya çalıştık.
Değerli Prof.Ateş Arcasoy'un arşivi, ilk bakışta porselencilik, porselen tarihi, porselen biblolar, porselen damgalar hakkında yaptığı değerli çalışmaları barındırıyor. Kırık seramik parçalar, derslerde anlatılan teorik bilgilerin somutlaşarak, sonuçlar hakkında kesin fikirler vermesi adına oldukça önemli. Paylaştığımız kırık seramikler ise, bambaşka bir boyuta dönüşerek, eğitimin orijinal materyaller ile görselleştirilmesi adına çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Pek çoğumuz için çok değer verdiğimiz bir seramik, kırıldıktan sonra, değerini yitirip önemsizleşerek bir çöp haline dönüşebilirken, kimi zaman da onarılarak yeniden kullanıma sokulabilmekte. Bu yönü ile Japon Kintsugi tekniği Zen ve Wabi-sabi felsefesi paralelinde, günümüzde daha çok duymaya başladığımız bir kelime haline gelmeye başladı.
Öğrencilik yıllarımda eğitim aldığım dönemde böylesi bir yöntemle karşılaşmamıştım. Ne var ki, kazı alanlarında arkeoloji öğrencilerinin eğitim sisteminde karşılaştıkları orijinal materyallerle çalışma süreci hep desteklediğim bir yöntem olmuştur. Prof.Ateş Arcasoy'un da bu yöntemi öğrencilerinde kullanmış olma ihtimali dahi, o öğrencilerin ne kadar şanslı bireyler olduğunu düşünmemi sağladı.
Tüm fotoğraflar tarafımızca çekilmiş olup, detaylı görüntüye ihtiyaç duyanlar, mfkaragul@gmail.com adresinden iletişim kurabilirler.