14 Aralık 2016 Çarşamba

The Useage Of Ceramic Sponge In Artistic Form Design

The Useage Of Ceramic Sponge In Artistic Form Design
M. Fatih Karagül, M. Berrin Kayman Karagül
Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Fine Arts Ceramic Department, Çanakkale / Turkey

Ceramic sponge are materials used for various purposes in industrial field. They have porous structure, and this gives them advantage in their usage areas. Ceramic sponge may be used as a tool or material especially in filtration, separation, membrane, insulation, storage areas and also in artistic shaping, though not frequently.[1] The problems in the production of ceramic sponges, especially their fragility appear before us as the material preferred and used by limited ceramists in the field of art. We have aimed to present a new alternative in the use of ceramic sponge in artistic works and to perform experimental statue applications with this material; and we have obtained positive results with the new prescription we prepared with porcelain properties, and we have also focused on the improvability of this work.

The porous structure of the ceramic sponge, which is the infrastructure of the material, ensures that the tissue effect is in the front line in the process of shaping and after the process of firing in the massive forms. Ceramic sponge has revealed that it is an alternative material and shaping method for the ceramists who use tissue element in their works, and who aim to emphasize this.

When the tissue diversity that will be obtained with sponges that have different foamy structures is used by the artists parallel to their designs, and designed with different combinations, it will be possible to obtain richness of texture in visuals. With the studies conducted on the topic, it has been determined that contemporary foreign ceramists like Michal Fargo, Phil Lyddon, and Marcel Wanders produced works by using sponge. When these works are examined, it is observed that each ceramist has a technique that is specific for him/her. The information obtained from this has revealed that only our imagination can limit us in converting a simple material like sponge into various forms of creativity.


F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 12x9,5 cm.

F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 12x10 cm.

F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 20x10 cm.

F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 22x10 cm.

F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 17x8 cm.

F.Karagül, M.B.Kayman, 2016, porcelain, 1300 C derece, 10x17 cm.



ISBN: 978-605-66332-6-3

[1] Z. Taslicukur, C. Balaban, N. Kuskonmaz, Production of ceramic foam filters for molten metal filtration using expanded polystyrene, Journal of the European Ceramic Society 27 (2007) 637–640

28 Kasım 2016 Pazartesi

TABAKLAR KÖYÜ SERAMİKLERİ

Tabaklar Köyü, günümüzde Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı  terk edilmiş bir köydür. Köyde, zamanında palamutçuluk paralelinde, tabakçılık faaliyetleri gerçekleştirildiğinden, daha önceleri "Tabbağları" adıyla anıldığı rivayet edilmektedir. Köye kayıtlı bir kaç hane olsa da daimi, yaşayan tek kişi köy muhtarıdır. Son yıllarda, köyün doğallığının etkisiyle, duyarlı insanlarca köy mimarisinin korunup yaşatılabilmesi amacıyla, bir takım girişimler başlatılmıştır. Bu süreçte köyde varlığı tespit edilen seramiklerin dikkat çekici olması üzerine,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından Fatih Karagül başkanlığında Berrin Kayman ve Uğur Bülbül'ün içinde yer aldığı ekip ile SHD-2017-1296 numara ile desteklenmiş ve projeye ait ilk çıktı JOA 2017-4 sayısında makale olarak yayınlanmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda, geleneksel Çanakkale seramiklerinin sırlı ve sırsız örneklerinin varlığı saptanmıştır. Özellikle sırlı seramikler adına ilgi çekici örnekler bulunmuştur. Sırsız Akköy testilerinin çok sayıdaki varlığı da, Akköy ile seramik anlamında bağları olduğunun göstergesidir.

Bir diğer seramik grubu ise büyük boyutlu küplerdir. Batı Anadolu kıyılarında zeytincilik faaaliyetleri sonucu elde edilen zeytinyağlarının depolanması amacıyla sıklıkla kullanılan küpler, Tabaklar'da da kullanılmıştır. Bunlardan küplerin iç yüzeyleri sırlı ve sırsız olanları saptanmıştır. Bu örneklerin bir kısmının, bir dönem yoğun olarak Midilli adasından ithal edildikleri bilinmektedir. Aşağıda yer alan küpler ve Akköy testileri, sağlam durumda olan bir kısım örnektir.

İlgili makaleye buradan ulaşılabilir.




Fotoğraflar: Fatih Karagül arşivi.
Metin ve fotoğraflar kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

24 Kasım 2016 Perşembe

"MONOKROM" Sergisinden

01-15 Aralık 2016 tarihleri arasında Korfmann Kütüphanesi Sergi salonunda düzenlenen "Hür Teşebbüs" Sanat Grubunun 3. sergisi olan "Monokrom" sergisine dair:



1992 yılından 1997 yılına dek Assos antik kenti arkeolojik kazısında, seramik uzmanı ve restoratör olarak görev aldığım dönemde, tepesinde dor nizamındaki Athena mabedinin yer aldığı Behramkale köyüne, sayısız kereler gitmişliğim vardır. Kimi zaman gün doğumunu, kimi zaman da gün batımını izlemek ve hatta, tapınak alanının bulunduğu yerden uçsuz bucaksız Ege denizi ve Midilli'yi ya da Troia istikametinde ovayı gözlemenin verdiği keyfi yaşamak için, arılar misali tapınağa üşüşmüşlüğümüz de vardır. Antik dönemde akropol olarak adlandırılan mabetler, genellikle o kentin koruyucusu olan tanrı ya da tanrıçaya ithafen inşa edilmişlerdir. Behramkale'nin parke taşlı daracık sokaklarından, kimi yıkıntı, taş duvarlı evlerin arasından ağır adımlarla tepeyi soluk soluğa tırmanıp, akropolü her ziyaret edişimde, bu mimari yapı ile tekrar ve tekrar bağ kurduğumu hissetmişimdir. Her ziyaretimde yeni bir şeyler fark etmiş, yeni şeyler bulmuşumdur. Bulduklarım çoğunlukla zamanında özenle şekillendirilerek, muhtemelen tanrıçaya sunulmuş bir seramiğe ait kırılmış ve artık işlevini yitirmiş bir parça iken, kimi zaman da antik bir tunç sikke olmuştur. Ama çoğunlukla, insanın içini ferahlatan temiz ve nemli bir rüzgar eşliğinde keyifli bir manzara,  her defasında farklı ve eşsiz bir duygu yaratarak içimi kıpırdatmıştır. Akropol çevresinde gözlerim yerde bir şeyler bulma çabasının yarattığı merak ve heyecan duygusunun yanında, teninizi okşayan esintili rüzgar kimi zaman hırçınlaşarak denizde oluşan hareketli dalgalarla bütünleşir. Ya da, ovada kıvrılarak yoluna devam eden nehrin oluşturduğu meander motifi, ilham oluvermiştir hem köylü kadınların tezgahlarda ürettikleri dokumalara, hem de kendi seramiklerime. Akropolün ayakta duran bir kaç sütununun arasında dolaşırken, kısa bir an göze çarpan ve sütunların arasından sızan ışınsal güneş ışığı, sanki başka bir boyuta açılan sihirli bir kapı gibi görünüverir bir anlığına ve birden kaybolduğuna üzülürsün. Yıkıntılardan ibaret çoğu çalınmış bir alınlığı vardır akropolün. Eğer tepeye varmadan biraz hakkında okuduysan, rölyefleri hayalinde yerleştiriverirsin kendince, durması ve ait olması gereken yerlere, ya da bunu hiç bilmeden geçip gidersin...

2013 "Akropol", 28x19 cm., Gre, mangan patina, 1230 santigrat C oksidan pişirim, soğuk kolaj, M.Fatih Karagül

2013 "Temel ve Duvarlar Arasında", 33,5x25 cm., Gre, mangan patina, 1230 santigrat C oksidan pişirim, sıcak ve soğuk kolaj

2011 yılında Halileli Köyü'ndeki çömlekçi dostum Aytekin Uçar'ı ziyaretim sırasında, yakınlardaki, tuğla ve kerpiçten mamül yıkıntı bir evi dolaşmıştım. Yağmurlu bir gündü, açık havada bahçedeki otların üstünde biriken su damlalarının oluşturduğu nem ve serinlik hissi hakimdi. Metruk yapı loş ve zamanın yıpratmışlığı ile, tuhaf duygular hissettiriyordu. Avlulu yapının bir kaç girilebilir durumdaki odası dışında ne yaşam belirtisi, ne de sonrasına diar bir yaşanabilirlik ihtimali bulunmuyordu. Duvarlar harabe, tuğlalar sökük, sıvalar döküktü. Yapılar da, bizler gibi göçüp gitmeye hazırlanmış bir kararlılıkla, son günlerini bekler gibiydi. Ahşap cümle kapısından çıkıp giderken, duyduğum metalin ahşaba çarpma sesi ile, kapıda iğreti duran ve düşmeyi beklercesine sıkılgan kilidi gördüm; kendimce, belki de yeni bir yaşam verebilme arzusuyla sahiplendim. Kapının hemen dışında, yerdeki çamurda oluşmuş tekerlek izleri de benliğimde yer etmiş olsa gerek, sonuçta ortaya "Kilidin Sonu" adlı çalışma ortaya çıktı.

2013 "Kilidin sonu", 21x33 cm., Gre, mangan patina, 1230 santigrat C oksidan pişirim, sıcak kolaj, M.Fatih Karagül

2004 yılında Parion'da Çanakkale Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen kurtarma kazısı sonrasında, bir pazar günü, puslu bir havada, Arkeoloji Müzesinin gri ve karanlık deposunu ziyaret etmiştim. Müze çalışanlarından bir uzmanın bana gösterme şerefine nail olduğum, aslen mil taşlarının kopyası olarak, adak heykelciği şeklinde betimlenen Herme uygulamalarından esinlenerek şekillendirdiğim Hermes heykelciği yorumu. Bu tür uygulamalar şekillendirilirken, antik zanaatkarlar acaba Freudyen duygular beslediler mi bilemesek de, kişisel olarak sembolik anlamda giriş seviyesinde kavramsal bir sentez bir denemesi gerçekleştirmek keyif vericiydi.

2013 "Hermes", 28x19 cm., Gre, mangan patina, 1230 santigrat C oksidan pişirim, sıcak ve soğuk kolaj, M.Fatih Karagül

2013 "Yıkıntı", 19,5x29 cm., Gre, mangan patina, 1230 santigrat C oksidan pişirim, soğuk kolaj, M.Fatih Karagül

16 Kasım 2016 Çarşamba

1. ULUSLARARASI LETONYA SERAMİK BİENALİ (1st LATVIA INTERNATIONAL CERAMIC BIENNALE)



Letonya'nın Daugavpils ve Riga kentlerinde Mark Rothko Sanat Merkezi tarafından 15-21 Temmuz 2016 tarihleri arasında 1. Uluslararası Letonya Seramik Bienali düzenlenendi. Bienal jürisini oluşturan laine O. Henry (ABD), Bernd Pfannkuche (Almanya), Sirin Kocak Ozeskici (Türkiye), Jane Jermyn (İrlanda), Simcha Even-Chen (İsrail), Ilona Romule (Letonya) ve Valentins Petjko (Letonya), 44 farklı ülkeden 298 başvuruyu değerlendirerek, toplam 136 seramik eseri sergilenmek üzere seçti. Her seramikçinin 1 çalışma ile katıldığı bienale Türkiye'den 25 seramikçi kabul edildi. Bienal kapsamındaki ana etkinlik olan Martinson Ödülü Sergisi ise, 15 Temmuz-15 Eylül 2016 tarihleri arasında jüri tarafından belirlenen 136 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini ise Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nden Doç.Fatih Karagül temsil etti.


Odeon Kule, Gre ve porselen astar, 57x28,5 cm., cone 7, 2015, Fatih Karagül

INTERNATIONAL CERAMICS BIENNALE 15-21 JULY 2016
INTERNATIONAL MARTINSONS AWARD EXHIBITION 15.07.2016-15.09.2016
In July 2016, Daugavpils Mark Rothko Art Centre will hold the 1st edition of the Latvia International Ceramics Biennale. More than 10 contemporary ceramics exhibitions, as well as master-classes and performances by National and International artists will be organized during the event. The 9th International Scientific Conference PERSON.COLOR.NATURE.MUSIC, as well as International Ceramic Art Symposium and the International Festival of Experimental Firing Techniques will be held in the framework of the Biennale. The ‘MARTINSONS AWARD’ contest exhibition, one of the Biennale’s main events, will be opened at Daugavpils Mark Rothko Art Centre on July 15, 2016. 298 outstanding applications from artists form 44 countries had been received for the ‘MARTINSONS AWARD’ exhibition. The International Jury represented by Elaine O. Henry (USA), Bernd Pfannkuche (Germany), Sirin Kocak Ozeskici (Turkey), Jane Jermyn (Ireland), Simcha Even-Chen (Israel), Ilona Romule (Latvia), and Valentins Petjko (Latvia) has selected 110 artworks by International artists and 26 artworks by National artists to participate in the exhibitions.

SELECTED INTERANTIONAL ARTISTS FOR MARTINSONS AWARD EXHIBITION
Beatrijs van Rheeden / Netherlands
Agata Marcinkowska / Poland
A.Cuneyt Er / Turkey
Amalia Valdes / Chile
Ana Hanzel / Slovenia
Anastasia Charina / Russia
Andrzej Bero / Poland
Anja Sijben / Netherlands
Annakatrin Kraus / Germany
Anne Turn / Estonia
Annette Defoort / Belgium
Annika Berglund / Ireland
Anthony Stellacio / USA
Ashwini Bhat - India / USA
Audrius Janusonis / Lithuania
Beate Pfefferkort / Germany
Brahma Swaroop/ India
Buket Acarturk / Turkey
Catherine Schmid-Maybach / USA
Cecil Kemperink / Netherlands
Christa Steinmetz / Germany
Cindem Oner Er / Turkey
Dalia Lauckaite-Jakimaviciene / Lithuania
Devon Sullivan / USA
Dicle Oney / Turkey
Dori Schechtel Zanger / Israel
Edita Rydhag / Sweden
Egle Einikite-Karkeviciene / Lithuania
Elena Krasnova / Russia
Elif Aydogdu Agatekin / Turkey
Elzbieta Grosseova / Czech Republic
Emet Egemen Aslan / Turkey
Eniko Kontor / Hungary
Enver Guner / Turkey
Eser Sensilay / Turkey
Fabienne Withofs / Belgium
Fadliye Yilmaz / Turkey
Fatih Karagül / Turkey
Gamze Boz Sulusoglu / Turkey
Giorgi Pachkoria / Georgia
Greg Daly / Australia
Gregory Kapelyan / USA
Gudrun Kainz / Austria
Haroula Koropouli / Greece
Hasan Sahbaz / Turkey
Helmie Brugman / Netherlands
Hyu Jin Jo / South Korea
Ihor Kovalevych / Ukraine
Inna Rogova / Russia
Irina Razumovskaya / Russia
Ismet Yuksel / Turkey
Jacob Meudt / USA
Jakomijn Steen / Netherlands
Janina Myronova / Poland
Jenifer Hansen Gard /USA
So i Jeong / South Korea
Joan Lurie / USA
Joseph Paushel / USA
Julia Saffer / Germany
Jurgita Jasinskaite / Lithuania
Kadir Erturk / Turkey
Karin Putsch-Grassi / Italy
Lana Tikvesa / Serbia
Leman Kalay / Korea
Ludmila Krutikova / Russia
Madhavi Kolte / India
Maged Zaky Hassan / Turkey
Makoto Hatori / Japan
Mandy Parslow  / Ireland
Marek Jacisin / USA
Maria Baumgartner / Austria
Maria Rammu / Ireland
Maria ten Kortenaar / Netherlands
Marie-Josee Comello / Germany
Marion Delarue / France
Michael Moore / Northern Ireland
Min Kyeong Kang / Korea
Miray Unal / Turkey
Natalia Khlebtsevich / Russia
Natalya Korchemkina / Russia
Nicola Boccini / Italy
Nusa Lapajne / Slovenia
Omer Gorkem / Turkey
Omur Tokgoz / Turkey
Oya Asan Yuksel / Turkey
Ozgu Gundeslioglu Demir / Turkey
Palma Babos / Hungary
Perihan Sah Aslan / Turkey
Peter Hoogeboom / Netherlands
Petra Bittl / Germany
Pille Kaleviste / Estonia
Pinar Baklan Onal / Turkey
Pinar Caliskan / Turkey
Pinar Guzelgun / Turkey
Rosana Bartolin / Brazil
Rodney Harris  / United Kingdom
Roman Sedina / Czech Republic
Shamai Gibsh / Israel
Shitanshu Maurya / India
Somogyi Sandor / Hungary
Stephanie Marie Roos  / Germany
Tatiana Eroshenko / Russia
Vineet Kacker / India
Wayne Mcara / Australia
Monika J. And Werner B. / Germany
Weronika Lucinska / Poland
Xavier Monsalvatje / Spain
Yesim Bayrak Avinal / Turkey
Yoko Sekino-Bove / USA
Maxim Delia / Romania

SELECTED NATIONAL ARTISTS
Juta Rindina / Latvia
Līga Skariņa / Latvia
Lilija Zeila / Latvia
Māris Grosbahs / Latvia
Maruta Raude / Latvia
Olga Melehina / Latvia
Rudīte Jēkabsone /Latvia
Sanita Ābelīte / Latvia
Valda Podkalne / Latvia
Ainārs Rimicāns / Latvia
Dainis Pundurs / Latvia
Diāna Vernera / Latvia
Eleonora Pastare / Latvia
Elīna Titāne / Latvia
Elita Taube / Latvia
Eugenia Loginova  / Latvia
Ieva Bartašute Grosbaha / Latvia
Ilona Šauša / Latvia
Ilze Emse Grinberga / Latvia
Inese Līne / Latvia
Inita Reimandova /Latvia
Sanri / Latvia
Skuja Braden / Latvia
Una Gura / Latvia
Vita Viksna / Latvia
Žanete Žvīgure / Latvia

http://www.rothkocenter.com/en/latvia-international-ceramics-biennale
http://www.rothkocenter.com/en/1st-latvia-international-ceramics-biennale
http://www.rothkocenter.com/en/ekspozicija/martinsons-award-latvia-international-ceramics-biennale

26 Ekim 2016 Çarşamba

YIANNIS VE DIMITRIS HATZIGIANNIS SERAMİK MÜZESİNDE

28 Ekim 2016 tarihinde Çanakkale Seramik Müzesinde "Başladığı Yere Geri Dönüş" adlı seramik sergisi açıldı. Sergi, Midilli'li çömlekçiler baba ve oğul Hatzigiannis ailesinin çalışmalarından oluşmakta. Aslen büyük dedesi Biga'dan Midilli'ye göçen Yiannis ve oğlu Dimitris, sergi için Çanakkale'de bulundukları dönemde, Biga'da dedelerinin yaşadığı toprakları da ziyaret ettiler. Fatih Karagül'ün küratörlüğünü, sergi düzenlemesini Berrin Kayman'ın gerçekleştirdiği bu sergi, yaklaşık 3 yıldan beri devam eden çalışmalar sonunda hayat buldu. Tüm sanatseverleri ve özellikle de geleneksel Çanakkale seramiği meraklılarının görmesi gereken sergi 23 Aralık 2016 tarihine kadar devam edecek. Geleneksel Çanakkale seramiklerinin etkilerinin de görülebileceği çalışmalarda, İlyada'da konu edilen Troia atının ilginç bir yorumu da yer almakta.



















Tüm görseller ve kaynaklar Fatih Karagül arşivinde yer almaktadır.

MUSTAFA TUNÇALP SERAMİK MÜZESİ'NDE

17 Haziran 2014 – 17 Ekim 2014 tarihleri arasında  “ÇAMURLA YOĞRULAN 50 +2 YIL” başlığıyla Çanakkale Seramik Müzesinde Mustafa Tunçalp'in seramikleri sanat severlerle buluştu.

http://www.canakkaleseramikmuzesi.org/index.php/tr/sureli-sergiler/33-mustafa-tuncalp-camurla-yogrulan-50-2-yil

24 Ekim 2016 Pazartesi

Pottery, for Artists Craftsmen & Teachers

The Project Gutenberg EBook of Pottery, for Artists Craftsmen & Teachers, by George J. Cox
This eBook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this eBook or online at www.gutenberg.net
Title: Pottery, for Artists Craftsmen & Teachers
Author: George J. Cox Instructor in Pottery & Modelling at Teachers College—Columbia University, Illustrated by the author
Printed in  The U.S.A
Copyright, 1914, By The Macmillan Company
Set up and electrotyped. Published November, 1914.
Norwood Press, J. S. Cushing Co.—Berwick & Smith Co. Norwood, Mass., U. S. A.
*** START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK POTTERY, FOR ARTISTS ***
Produced by Mark C. Orton, Henry Gardiner and the Online Distributed Proofreading Team at http://www.pgdp.net
Release Date: December 8, 2011 [EBook #38248]
Character set encoding: UTF-8


Seramikçiler ve seramik öğrencileri için temel bilgileri gösteren faydalı bir kaynak. Şekillendirme, kalıpla ve şablonla üretim, farklı pişirim ve fırın tipleri, sır, dekor ve reçetelere dek gerekli bilgiler, yararlı şema ve ilüstrasyonlarla desteklenerek anlatılmış. Yayın tarihi 1914 yılı olmasına rağmen, pek çok bilgi ve yöntem geçerliğini korumakta olan kiatp ebook olarak paylaşılmakta.

Useage of the Ceramic Tiles as Exteriror Coating Material in Architecture

Fatih Karagül's lecture published  for "Journal of Turkish Ceramic Federation ", İstanbul, in October-December 2004. ISSN: 1304-6578




Antrophomorphic and Zoomorphic Design Problems on Traditional Çanakkale Ceramics

Fatih Karagül's lecture published  for "Creativity in Art and Art Education", Kalisz, Poland, in September 19-19 2016. ISBN 978-83-941350-7-2


28 Eylül 2016 Çarşamba

Kuş Başlı Çanakkale Testi

Kadıköy'de  dolaşırken, Balıkçılar çarşısından ileride bir pasajın altında yer alan Özyurt Antik vitrininde gördüğüm, geleneksel Çanakkale üretimi ve kuş başlı diye adlandırılan örnek dikkatimi çekti. Rica ederek fotoğraflamak istediğimi söylediğimde yardımcı oldular. Yeşil ile sarı arasında bir tonda şeffaf sırla sırlanmış bu örnekte ilginç bir rölyef yer almakta. Daha önce hiç karşılaşmadığım türde bir hayvan betimlemesi yer alıyor. Yakaladığı bir yılanı ağzında taşıyan bir yırtıcı kuş (satıcının iddiası yılan olduğu yönünde) uçarken betimlenmiş. Çok sağlam ve hatasız durumdaki bu örnek 08 Eylül 2016 itibarı ile 1500 TL. etiket fiyatıyla satılmakta. Satın almış olmayı dilerdim.


23 Ağustos 2016 Salı

PLINIUS'UN DOĞA TARİHİNDEKİ SERAMİK BÖLÜMÜ

M.Ö. 23-M.S. 79 yılları arasında yaşamış, "Yaşlı Plinius" (Plinius the Elder) ve Doğa Tarihi (Naturalis Historia) adlı yazılmış ilk ansiklopedide yer alan seramik ile ilgili bölümler, "Works in Pottery" başlığı altında Kitap XXXV, Bölüm 46, 286-288. sayfalar arasında yer almaktadır.

1857 baskı tarihli John Bostock, M.D., F.R.S., H.T. Riley, Esq., B.A., Ed. çevirisine ait nüshanın orjinal İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz. Metnin orjinal kopyasına ise archive.org sitesinden ulaşılabilir.