5 Mayıs 2017 Cuma

Kaybederken Kazanan Sisyphus


Mitolojide tanrıları kandırarak cezalandırılan bir kralın hikayesi, yüzyıllardan beri sanat ve düşünce ile uğraşan insanlara ilham olmakta. Sisyphus (Sisifos) adlı bu kurnaz kralın, Troia'nın mahvına sebep olan kurnaz İthaka Kralı  Odesius'un babası olduğu bilgisi de mevcut.

MÖ 530 Siyah figür amphora.
Kaynak: http://www.ancient.eu/image/6158/

Attik Siyah figür boyunlu amphora MÖ 6.yy. Kaynak: http://www.theoi.com/Gallery/K14.8.html


Vurgulamak istediğimiz mevzu seramik ve heykel gibi plastik sanatların yanı sıra edebiyat ve fikir alanındaki yapıtlara da ilham veren Sisyphus'un kaybederken, aslında kazanan ve tanrılara boyun eğmeyen bir kişilik oluşudur.  Hikayesi düşüncelerde varoluşla ilgili  sorular oluşturur. Absürd kavramı Sisyphus'un sonsuz davranışı sayesinde oluşmuştur. Etkileri tehlikeli olabilir. A.Camus'un Sisifos hikayeleri adlı denemesi, dikkatli okunmalıdır, sonuçları kötü olabilmektedir.

Aşağıdaki linkte kinetik sanatta konu edilen bir Sisyphus çalışması yer almaktadır.
Kaynak: https://www.facebook.com/SteampunkTendencies/videos/1332608173520212/

Ayrıca aşağıda yer alan farklı bir çalışma da, aynı zamanda fonksiyonel bir tasarım olarak dikkat çekicidir.
Kaynak: https://www.kickstarter.com/projects/1199521315/sisyphus-the-kinetic-art-table
Albert Camus'un yazıp 1943 de yayınlanan Sisfos Söyleni adlı denemesi konuyla bağlantılı nobel ödüllü bir eser olup, okunması tavsiye olunur. Kaybedeceğini bilse bile Sisifos gibi mücadeleye devam edenler var oldukça, bu uğurda kaybetmenin bile ne kadar anlamlı olduğu, pek çok snata lananını etkileyebilmişse, absürdün kaliltelisinin ne zor olduğunu varın siz değerlendirin.


Albert Camus kitabınn 141. sayfasında "Bu taşın ufacık parçalarının her biri, bu karanlık dağın her madensel parıltısı, tek başına bir dünya oluşturur. Tepelere doğru tek başına didinmek bile bir insan yüreğini doldurmaya yeter. Sisifos'u mutlu olarak tasarlamak gerekir." demektedir. Bu kapanış cümlesini plastik sanatlara taşıma ve çağdaş sanatta bir yansımasını oluşturabilme sürecinde, acaba Sisifos gibi düşünmek yerinde mi olacaktır. Absürd kavramını vurgularcasına, kaybedeceğini bilerek boyun eğmeden direnmek...


Detaylı kolay bilgi için:
-Emel KOÇ, ALBERT CAMUS'NÜN SAÇMA FELSEFESİ: CALİGULA, YABANCI VE SİSİFOS SÖYLENİ